Als een kat in een vreemd pakhuis

Scherpe toon, kort lontje. Geen tijd voor mij. ‘Ik ga hangen, ik heb het druk’. Ik heb mijn vriendin gebeld om nog even gezellig bij te kletsen en haar een goede vakantie te wensen. Kwam niet zo goed uit dus, een dag voor vertrek. Ze had geen tijd voor gezelligheid. Het huis was nog niet aan kant, de koffers moesten nog worden ingepakt, de hond nog naar de oppas en….ze moest morgen nog broodjes halen voor onderweg. Morgen! Dat is toch nu niet belangrijk dan?

‘Meid, veel plezier en vergeet niet te genieten he!’ sloot ik af. Dit noemen ze nou vakantiestress. Mensen schijnen hier vaak last van te hebben. Dit is ongeveer de enige variant waar ik nou niet bekend mee ben.

Of toch wel? Ik heb modules geschreven voor mijn werk als TTouch practitioner. Informatieavonden voor mensen die meer willen weten over hun huisdier. Een van de titels luidt: ‘stress bij katten’. Dit is helaas nog niet echt een succes. De mensen om mij heen hoorde ik zeggen; ‘huh? Katten hebben toch geen stress? Die slapen alleen maar!’ In mijn hoofd komen er dan een aantal emoticons oppoppen en dan is het niet degene met de schaterlach kan ik je vertellen.

Als mijn vriendin al helemaal overhoop ligt van de aankomende, -even niets aan je hoofd, ontspan vakantie- dan zou het raar zijn als katten nergens last van hebben? Ik denk het niet.

Het woord stress betekent eigenlijk niets anders dan; een vorm van spanning die in het lichaam (van mens/dier/plant) optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Kort samengevat: een reactie op verandering!

Wij mensen moeten in dit voorbeeld eigenlijk niet zeuren. Wij plannen deze verandering, wij willen zo nodig even weg uit de sleur en ineens allemaal ongewone dingen gaan doen. Wij stellen onszelf de eis om het huis nog te gaan poetsen voor….uh wie eigenlijk? Er is toch niemand thuis? Wij moeten zonodig een dag van te voren alles nog doen zodat als er maar één ding anders loopt je hele schema op zijn kop ligt. Wij doen het ons allemaal zelf aan. Maar de katten (en andere huisdieren) hebben helemaal geen idee van wat wij doen. Hun leven zou er zonder ons namelijk heel anders uitzien. Zij hebben andere gewoonten en ideeen dan mensen, het is een heel ander diersoort. Dus stress…..

Voor hen is een nieuw gezinslid iets moeilijker te bevatten dan een vakantie voor ons is. Voor hen is het niet kunnen voldoen in hun primaire levensbehoeften erger dan voor ons een vakantie is. Al deze verplichte aanpassingen zorgen voor stress. En op den duur wordt dit chronisch. Wij doen onze katten dit uiteraard niet met opzet aan, maar het is wel lekker als we de oorzaak van de ‘problemen’ die hierdoor op langere termijn ontstaan  kunnen leren zien en vervolg kunnen voorkomen. Dan hebben onze katten gelijk ook een (nog) prettiger leven.

Het is niet voor niks dat katten veel slapen. Ze hebben veel prikkels te verwerken en dat kan alleen in rust. Er is zoveel meer te verwerken voor hen dan de meeste mensen kunnen zien.Het is trouwens ook niet voor niks dat wij, als we eenmaal op ons vakantieoord aanbeland zijn, meer slapen dan thuis. Je hebt je zo druk gemaakt dat je nieuwe energie moet gaan aanmaken en al je avonturen in je hoofd een plekje moet geven.Bij mij is het zo dat ik me tot aan de vakantie gewoon geen rust gun. Er zit gewoon geen uitknop op dit lichaam.

Het woord stress is niet vloeken, het is geen belediging. Mensen denken dat ik dan meen dat zij niet goed voor de kat zorgen. Dat is niet het geval. Zonder stress kan niemand overleven want in acute situaties zorgt dit ervoor dat je kunt vechten of vluchten. Maar het kan ook schadelijk worden en helaas kom ik deze dieren het vaakst tegen.

Ik zou zo graag iedereen willen uitnodigen voor een ontstressende lezing NIEUWE informatie, een ANDERE kijk op je huisdier, voor een (nog) betere manier van samenleven tussen mens en dier.  En daarna misschien………. direct op vakantie 😉

 

 

Als een kat in een vreemd pakhuis