De wolf in schaapskleren

Beste mevrouw,

Zou u zich eens in kunnen beelden dat u een klein stadsautootje zou zijn. Een Fiat Punto wellicht, of een mini Cooper als u luxe zou willen uitstralen. U mag kiezen, ik ben op zich niet moeilijk. U rijdt zo heerlijk overal door de straten en u besluit eens over de landerijen te gaan touren. Fijn dat er zoveel ruimte is om te gaan en te staan waar u wilt. Overal kunt u tussendoor, zonder opstoppingen, te smalle straatjes of andere obstakels. U geniet, het lijkt veilig en het beloofd weer een prima dag te worden.

Maar helaas, toch blijkt deze ogenschijnlijke veilige wereld, ineens om te kunnen slaan in een ware hel. Want zomaar, terwijl u aan het inparkeren bent, komt er met een duivelse snelheid, een vrachtauto op u af! Hij heeft u gezien, dat is duidelijk, maar remmen, ho maar. Wat een kolos, wat een machtig ding, daar kunt u niks tegen beginnen.

U wilt weg, maar het kan niet. De parkeerplaats wordt begrenst door muren, alleen met een hele behendige stuurmove kunt u misschien verplaatsen. U geeft gas, alle energie komt er in een keer uit. De remmen piepen en de wolken spuiten uit de uitlaat. Maar jammer, u maakt geen kans. De vrachtwagen komt tot stilstand, maar wel boven op u. Vlak voordat de vrachtwagen daadwerkelijk stil staat toetert hij nog lieve korte ‘toet’ ‘toet’ geluidjes.

Toch moet u geluk hebben hoor, want u leeft nog. U bent nog te fixen bij de garage. Na een paar flinke beurten, een hoop vervanging van onderdelen en een motor die totaal doorgebrand is, keert u huiswaarts. Die motor doet het nog, maar zal nooit meer up to date werken. Maar als dat alles is…..

Als u zich dit kunt inbeelden (en dan heeft u nog mazzel want u bent van blik en dat heeft waarschijnlijk voor veel mensen een minder emotionele waarde dan mijn hond voor mij heeft) dan kunt u zich misschien voorstellen hoe het zou zijn om op de plek te staan van mijn 7 kg wegende viervoeter, die haar behoefte aan het doen was in het park en zomaar weer voluit, express door lompigheid van uw hond wat eerder in de categorie kalf geschaard zou kunnen worden, besprongen werd, lichamelijke schade opliep en in doodsangst verkeerde. Dat die hond nou niet al te handige communicatieskils gebruikt om contact te maken, is nog niet het ergste. Maar dat er op grote afstand naar mij gegild wordt: ‘ niks aan de hand, hij wil alleen maar spelen’ ……grrrr.

Onze fysio kan zichzelf, door dit geintje, inmiddels voorzien in haar primaire levensbehoefte door onze vele behandelingen. De psycholoog in dit verhaal moeten we inmiddels zelf spelen, aangezien dit soort voorvallen te vaak voorkomen.

Haar lichaam heeft blijvende schade, haar psyche blijft altijd een zooitje, dit beestje is voor het leven getekend. Nu gaat ze door het leven als kleine k*tkeffer. Want ja, kleine hondjes moeten altijd blaffen om niks! Om niks? Om bulldozers en vrachtwagens en zelfs kraanmachines met van die grote scharen met tanden. Deze mini honden zijn zich er wel degelijk van bewust, dat ze, als ze zich een verkeerde treffen, het niet meer na zouden kunnen vertellen. De mensen van deze minihonden, weten ook dat er voornamelijk grotere honden zullen passeren en dat deze altijd, een sterkere lichamelijke positie hebben.

Van hieruit zou ik willen vragen, om wat meer respect te hebben voor alle kleine hondjes op deze wereld. Dat iedereen probeert te begrijpen, dat de wereld er voor hen anders uitziet dan voor honden die een veel groter en vaak steviger gebouwd lichaam hebben. Dat het blaffen nog een hele aardige manier van communiceren is dus dat we hen eigenlijk moeten bedanken, dat het vaak bij geluid blijft. Gelukkig zijn er veel mensen die dit inzien en hun grote hond goed opvoeden zodat ze leren om rustig te passeren zonder iemand angst aan te jagen of lichamelijk te beschadigen. Of die ze even bij hen roept zodat er een mogelijkheid is om eerst even elkaar van een afstand te kunnen bekijken. Maar er zijn nog mensen onder ons, die nog een heleboel moeten leren……….. Het zou toch wat zijn, als mijn lief gekruld schaapje, door zoiets, geen wolf zal worden.

De wolf in schaapskleren