Hondenschool

Maar dan even anders.…….. Niet alleen ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’ om ons op te focussen maar….we gaan elkaar leren begrijpen en elkaar leren vertrouwen, waarnaar daarna alles mogelijk is om de hond (en jezelf) meer te leren……. Daarnaast is het bij mijn cursussen niet perse nodig om de hond mee te nemen. Heb je een hond maar denk je dat het om welke reden dan ook beter is om de hond thuis te laten en na de training thuis zelf aan de slag te gaan? Helemaal goed. Zonder hond kun je ook prima deelnemen.

Omdat ik ervan uitga dat elke hond een individu betreft, evenals een unieke samenstelling van mens/hond, ben ik van mening dat een enkele 10 weekse basiscursus met een grotere groep honden en allemaal dezelfde opdrachten niet voor iedereen zal werken. Gelukkig zie je dit niet meer zo heel veel. Wat ik wel ‘mis’ is de uitleg over o.a. hoe honden denken, hoe honden leren en waarom honden dingen anders zouden willen doen dan wij.

Mijn voorkeur gaat uit naar het creëren van een ‘perfecte’ mens-hond relatie, waarin we elkaar ECHT begrijpen en we rekening houden met de behoeften van zowel mens als hond. TEAMWORK dus!

Elke hond leert anders, in een ander tempo en elke hond heeft zijn eigen motivaties om iets wel of niet te doen (All Individuals). Ook elk mens leert ander en voelt zich ergens anders prettig bij (ook All Individuals).

Prikkels vanuit de omgeving, de manier van handling en onderling vertrouwen hebben heel veel invloed op het functioneren van de hond.

Ik pas mijn drie cursussen aan zodat de eigenaren tot in detail weten waarom we problemen krijgen als wij zelf de basis missen. Hieronder de uitleg van de cursussen. ‘ Happy To Walk Together’, puppycursus ‘ Trust & Understanding’ en hondencursus (vanaf 6  mnd) ‘Trust & Understanding’ 

         Hondencursus ‘Happy To Walk Together’

Omdat het wandelen met de hond minimaal 3x per dag gedaan wordt en veel mensen aangeven hier moeilijkheden mee te hebben, heb ik een training gebouwd speciaal voor dit thema:

Ik geef 3-urige cursussen (een ochtendgroep en een middaggroep) met maximaal 5 personen met hun hond per keer. Met theorie en praktijk afgewisseld waarin de details uitgelegd worden zodat we ook allemaal goed begrijpen waarom een hond ‘zo’ doet en zodat we het ons allen gemakkelijker kunnen maken om aan te passen en succesvol te kunnen zijn.

We gaan d.m.v. oefeningen zelf ervaren hoe contact via een lijn werkt en wat het verschil is tussen spanning en ontspanning. Er komen foto’s en filmpjes voorbij en er is genoeg materiaal beschikbaar om van alles mee te oefenen. Uiteraard na uitleg en met ondersteuning.

De cursus: ‘Happy to walk together’ is geschikt voor iedereen die meer wil weten over

– waarom trekt een hond aan de lijn
– halsbanden/tuigen/lijnen keuzes en opties
– verschillende manieren om te wandelen
– welke omgevingsfactoren kunnen een bepaalde reactie opwekken/uiting geven
– de invloed van ons mensen bij het verloop van de wandeling
– ‘create the right picture’
– de directe verbinding tussen lichaamshouding en gedrag
– oefeningen om de algehele bewustwording van het eigen lichaam te vergroten
– wat betekent ‘balans’ en wat zegt dat

Voor pups die dit nog moeten leren, voor honden die aan de lijn trekken, voor honden die uitvallen aan de lijn, voor honden die buiten erg angstig zijn en daardoor trekken aan de lijn en ieder ander die interesse heeft in deze materie.

Vanwege de kleine groepjes heb ik optimaal de tijd om ieder van jullie de verschillende opties te laten proberen en een goed advies te geven. Zodat wandelen voor iedereen een feest is/wordt!

Data en tijden

Zaterdagochtend  25-4-2020 van 10.00-13.00uur

Zaterdagmiddag 25-04-2020 van 14.00-17.00uur

Locatie

De BMV Mariënvelde, Waalderweg 7, 7263 RX Mariënvelde

Prijzen

Deelname met hond  € 35,- per persoon

Deelname zonder hond € 25,- per persoon

Het is ook mogelijk om mij naar jullie thuis of naar jullie vereniging te laten komen, omdat sommige honden op bekend terrein beter functioneren en makkelijker kunnen leren. Ik kom dan met beamer en tassen vol hulpmiddelen en materialen gewoon naar jullie toe!

Klik hier om direct in te schrijven voor de hondencursus ‘Happy To Walk Together’ 

                Puppycursus  ‘Trust & Understanding’

Een puppycursus 2.0! We gaan aan de slag met de optimale socialisatie van de jonge hond. Pups moeten nog veel leren en dat moeten we secuur doen, om een stabiele hond te creëren. Uiteraard gaan we de pups verschillende oefeningen leren zoals leren lopen aan de lijn, leren d.m.v. clickertraining maar we gaan ze ook zelf laten ontwikkelen d.m.v. snuffelspelletjes en een ‘chillroom voor puppy’s’. Daarnaast krijgen jullie als eigenaren ook nog extra informatie (thuis via e-mail en tijdens de les op de beamer) over deze belangrijke ontwikkelingsperiode van de pup. Over slapen en rusten, over groeien, over de manier van leren, over de taal van de hond, over de behoeften van de hond enz.

Zeer afwisselend programma voor pup en mens in kleine groepjes. We hebben een trainingsruimte binnen en een ruimte buiten

Vanwege de kleine groepjes heb ik optimaal de tijd om ieder van jullie de verschillende opties te laten proberen en een goed advies te geven.

Data en tijden

8 lessen van 60 minuten. De eerste les is theorie zonder de pup. De rest van de lessen bevatten vooral praktijk met extra informatie.

Dinsdagavond 4-2 t/m 31-3 van 19.00-20.00uur — voor puppy’s tot ong. 6 maanden

(25-02-2020 geen les i.v.m. vakantie)

Indeling deelnemers: Maximaal 5 mensen met hond. Maximaal 6 mensen extra zonder hond

Locatie

De BMV Mariënvelde, Waalderweg 7, 7263 RX Mariënvelde

Prijzen

Deelname met hond: € 120- incl. digitale cursusmap en clicker en goodiebag (€15,00 per persoon per les)

Deelname zonder hond: €100,- incl. digitale cursusmap en clicker en goodiebag (€12,50 per persoon per les)

! Klik onderaan de pagina op het inschrijfformulier om direct in te schrijven !

 

               Hondencursus ‘Trust & Understanding’

Geen standaard cursus, we gaan alles ook zelf ervaren. Starten met het zoeken naar wederzijds begrip. Vertrouwen krijg je pas als je elkaar begrijpt en goed met elkaar overweg kunt. Geen ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’ om ons op te focussen. Later is dit prima te doen.

Geschikt voor mensen met volwassen honden vanaf 6 maanden leeftijd. Niemand is te oud om te leren, veranderen kan op elk moment.

Deze 8 weekse cursus is speciaal gemaakt om stap voor stap te gaan leren wat wij mensen allemaal van onze honden vragen en hoe een hond dat kan ervaren. Spelenderwijs, theoretisch en praktisch leren we hoe we onze honden op de makkelijkste manier kunnen laten leren om een onderdeel van ons te zijn, we leren hoe we samen als team kunnen fungeren, we laten de honden zien dat ze op ons kunnen vertrouwen en we bekijken de mogelijkheden hoe we onze honden zowel psychisch als fysiek zo stabiel mogelijk kunnen krijgen/houden. Begin van het bouwen naar een lange tijd op een gezonde en zo stressloos mogelijke manier leven.

Opbouw cursus

Les 1: THEORY TO START WITH; We nemen het hele idee van de aankomende 7 weken samen door. Ik vertel de opbouw van de cursus en de thema’s die we gaan behandelen. De hond mag vanavond thuis blijven

Les 2: ALL INDIVIDUALS; natuurlijk beginnen we eerst met het leren kijken naar een hond als individu. Wie is het, hoe ziet hij/zij eruit en hoe communiceert hij/zij. We leren observeren, kijken naar de signalen van de hond, de stressgrens bepalen

Les 3: THE POWER OFF PAUZE; Door vooral veel pauze in je training en je dagelijks leven te bouwen leert een hond veel sneller en gemakkelijker. We gaan oefenen met het inbouwen van pauzes en het leren om te zien wat een hond nodig heeft om voor/tijdens/na het leermoment om de nieuwe informatie te verwerken

Les 4: STOP & GO; Doorgaan op de pauzes maar dan in de wandelingen en als de hond aan de lijn moet blijven. Daarnaast leren we wanneer we het beste contact kunnen maken, wanneer een hond bereikbaar is, wanneer en hoe we in bepaalde situaties kunnen handelen door te stoppen…….en weer door te gaan

Les 5: 4 PAWS ON THE FLOOR; Als je geconfronteerd wordt met je eigen lijf wordt je je bewust van je lichaam. Dit kan door kleine veranderingen toe te passen in het dagelijkse systeem. Als je je bewust bent van je eigen lichaam, wordt je zelfverzekerder en kun je denken voordat je een reactie geeft. Door verschillende ‘balans en coordinatie’ oefeningen te doen met de hond wordt de hond veel ontspannender, veel zekerder en kunnen (gedrags)problemen omgezet worden in het maken van de juiste keuzes.

Les 6: TRUST; De hond zijn eigen keuzes laten maken op momenten dat die mogelijkheid er is, creëert niet alleen zelfvertrouwen, maar creëert ook vertrouwen in ons mensen. Ik laat jullie zien dat door het elimineren van halsband/tuig/lijnen/commando’s/spanning op de lijn/veranderen van onze lichaamshouding, het voor de hond veel gemakkelijker is om te leren

Les 7: UNDERSTANDING; Alles komt nu samen. Door het zien van de hond als een individu, het kennen van je eigen wensen en behoeften, het willen werken als team en elkaar respecteren, kunnen we als veel meer aan. Leren wordt gemakkelijker omdat jullie weten wat je aan elkaar hebt. De hond mag moeilijkheden aangeven en wij snappen wat hij bedoelt, de hond mag sommige dingen zelf beslissen en hij kan, door ons te vertrouwen, ook daadwerkelijk sommige taken overlaten aan ons. Dat is samenwerking

Les 8: PREVENTION; Nu we ‘op afstand’ een band hebben gebouwd is het ook mogelijk om lichamelijk contact te maken (zoals bijvoorbeeld aaien) zo onze band nog veel meer te versterken. Ik ga jullie laten zien hoe je door bewust benaderen en aanraken je hond en jezelf ontspanning kunt geven, geestelijk en lichamelijk kunt verbeteren en…..veranderingen (ziekten/pijn/spanning) snel kunt ontdekken

Data en tijden

8 lessen van 60 minuten. De eerste les is theorie zonder hond. De rest van de lessen bevatten vooral praktijk met extra informatie.

Dinsdagavond 4-2 t/m 31-3 van 20.15-21.15uur — voor honden vanaf  6 maanden

Indeling deelnemers: Maximaal 5 mensen met hond. Maximaal 6 mensen extra zonder hond

Locatie

De BMV Mariënvelde, Waalderweg 7, 7263 RX Mariënvelde

Prijzen

Deelname met hond: € 120- incl. digitale cursusmap (€15,00 per persoon per les)

Deelname zonder hond: €100,- incl. digitale cursusmap (€12,50 per persoon per les)

Klik hier om direct in te schrijven voor de hondencursus ‘Trust & Understanding’