Zo lui als een varken

Twee van die lekkere, goedgevulde stopcontactneusjes op pootjes verwelkomen mij elke ochtend vriendelijk. Minivarkens worden ze genoemd. Supergezellige dieren, met een groots karakter en een buitengewone hoeveelheid sterk ontwikkelde intelligentie. De dieren die alles kunnen, als ze maar willen.

Onze varkens, Boomer en Bandhu zijn een voorbeeld voor vele dieren. En stiekem ook voor ons. Hun grootste hobby is slapen (dat heb ik dan al gemeen). Op sommige dagen en niet alleen met slecht weer, kou en regen, presteren ze het om zich minimaal 18 uur per dag lekker onder het stro in hun vijfsterren resort te verstoppen. Ze graven zich in, ze snurken wat af en zijn te beroerd om de dag aan te kijken. Als de mogelijkheid er is, willen ze graag ontbijt op bed. Helaas weten ze dat ik te zwak ben om ze naar buiten te laten komen en duik ik, met een gevulde bak varkensmuesli, bij ze in bed om samen te ontbijten. Luiigheid? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat varkens een knetter hekel hebben aan kou en regen. Maar los daarvan, is de belangrijkste reden dat deze dieren, net als alle andere dieren (dus ook mensen) rust en slaap nodig hebben om te herstellen van de dag. Niet omdat onze biggen blootgesteld worden aan zware omstandigheden, ik bedoel -ze hebben veel land tot hun beschikking, ze kunnen naar hartelust wroeten, ze mogen alles opeten waar ze bij kunnen, ze hebben onbeperkt water tot hun beschikking, ze hebben een spa met modderbad en schrobborstels en krijgen nog overmatige massages en TTouchsessies voorgeschoteld-, maar gewoon, omdat iedereen alleen in staat is om de opgedane informatie van de afgelopen dag, in slaap en in rust, te verwerken! Goede keuze dus, van deze biggen, om hun hoofd zo lekker zennnnnn te houden.

Tijdens mijn werkzaamheden als TTouch Practitioner, zie ik veel dieren die overprikkeld zijn, wat uiteindelijk resulteert in ‘probleemgedrag’. Overigens is dat laatste woordje, een definitie van ons mensen. Voor de dieren is het gewoon een logische beslissing, om zo te reageren in die situatie of staat van zijn. Veel honden worden bijvoorbeeld overal mee naartoe genomen, een heel dagschema met verjaardagen en boodschappenuitjes. Er zijn mensen die hun werkzaamheden opzeggen voor de hond zodat deze niet alleen thuis hoeft te zitten en ze hen lekker de hele dag kunnen vermaken. Maar kan dat allemaal wel? En is dat wel te handelen in het hoofd van de hond? Huisdieren moeten zich aanpassen aan onze mensenwereld en ik ben bang dat dit nog niet zo gemakkelijk is als dat wij denken. Als ik me zou moeten aanpassen aan een ander dier dan zou ik toch echt het liefst een varken op mijn eigen land worden…….

Onderzoeken wijzen uit dat de hoeveelheid rust en de mogelijkheid tot diepe slaap sterke invloed heeft op de gezondheid van een dier. Stress of overprikkeling, kunnen schade geven aan lichaam en geest. Vergis je niet, hoe makkelijk prikkels en indrukken, onder de noemer stress vallen.

Dit wetende, laat ik onze honden altijd een aantal uren per dag alleen thuis. Ik heb daar al jaren geleden ongelooflijke tijd en energie in geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat iedereen zich hier goed bij voelt. Eerst s ochtends een goede wandeling waarbij ze vrij kunnen rondlopen, snuffelen, rennen, graven, zwemmen en socialiseren (=hond zijn), daarna een lekkere bak biologische vleesvoeding met gepureerde rauwe groenten en fruit (mijn vriend noemt dit samengevat gewoon kaviaar) en dan lekker een uur of 5 alleen thuis bijkomen op een plek in huis die ze zelf hebben uitgezocht. Rusten, dan diep slapen op een prikkelarme en veilige plek om zo niet alleen hun voeding maar zeker ook hun avonturen van de ochtend te verwerken. Verjaardagen zijn voor mensen, niet voor (mijn) honden en ik denk dat als ze mee moeten om boodschappen te doen, ik altijd met een overschot aan worst thuiskom.

De varkens zijn dus helemaal niet zo slecht bezig! En eerlijk is eerlijk, elke keer als ik kom, zijn zij de rust zelve, ze zijn nergens van onder de indruk, ze maken zich niet drukker dan nodig en kunnen makkelijk met eventuele veranderingen omgaan. Nog belangrijker; ze zijn uiterst vriendelijk en zichtbaar blij en tevreden. Een voorbeeld dus. Goed voor iedereen. Na dit gelezen te hebben wil vast iedereen solliciteren bij de firma ‘beter bed’? Of zelf varkens aanschaffen om ervan te leren, dat kan natuurlijk ook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De etiquette bij varkens liggen trouwens ook net even iets anders dan bij ons mensen. Eten is qua interesse zeker een goed tweede en bij elke hap die ze nemen ontstaat er een weergalos geluid en een minder fraai beeld: Ongegeneerd smakken ze bij elke hap die ze nemen in je oor. Die bekken gaan wagenwijd open zodat ik elke dag even hun tanden, tong en huig van een gezondheidscheck kan voorzien. Om aan te geven dat ze het zo lekker vinden denk ik dan. Ga ik ook eens proberen in een restaurant.

Zo lui als een varken